Szombat este, 20:45-től kezdetét veszi a 2010-es év legrangosabb klubmérkőzése, vagyis a Bajnokok Ligája döntője. A találkozó Madridban, a Santiago Bernabeu stadionban kerül megrendezésre. A milánóiak harmadszor, míg a müncheniek ötödször ülhetnek Európa trónjára, amennyiben legyőzik ellenfelüket. Az összecsapást az angol, Howard Melton Webb vezeti majd.

Két olyan csapat találkozik a döntőben, amely megnyerte hazája bajnokságát és kupáját is. Így valamelyik együttes biztosan csatlakozik majd ahhoz az ötös fogathoz, amely egyazon szezonban triplázni tudott. Ehhez idén már csak a BL trófea hiányzik mindkettőjüknek. De nem csak ebben hasonlítanak egymásra a párharcban résztvevő klubok. A két gárdát egyaránt, olyan szakember irányítja, akinek már egyszer sikerült elhódítania a legrangosabb klubserleget. Nevezetesen José Mourinhoról és Louis van Gaalról van szó. Előbbi 2004-ben a Portoval, míg utóbbi az Ajaxal nyert, 1995-ben. Érdekesség, hogy a holland tréner egy olasz együttest, az AC Milant győzte le akkori csapatával. Olasz klub utoljára 2007-ben játszott döntőt, akkor az AC Milan legyőzte a Liverpool csapatát, míg német oldalról legutóbb a Leverkusen jutott el a fináléig 2002-ben, ám vereséget szenvedett a Real Madridtól.

 

A BL döntőig vezető út:

Az Inter az F csoportban kezdte meg az idei szezon kupa küzdelmeit. Ellenfele a Barcelona, a Rubin Kazany és a Dinamo Kijev volt. Az oda-visszavágós rendszer felénél járva, a kék-feketék elég kellemetlen helyzetben voltak, ugyanis három ponttal a csoport utolsó helyén álltak. Végül is a második, továbbjutást érő helyen végeztek és várhatták a nyolcaddöntők sorsolását.

Csoportmérkőzések: Inter 0-0 Barca    Kazany 1-1 Inter    Inter 2-2 Kijev    Kijev 1-2 Inter    Barca 2-0 Inter    Inter 2-0 Kazany    Csoport végeredménye: 1. Barca 11p, 2. Inter 9p, 3. Kazany 6p, 4. Kijev 5p

A legjobb tizenhat között a Chelsea-t kapták. A párharc pikantériáját az adta, hogy José Mourinho korábbi csapata ellen bizonyíthatott. És bizonyított is a „Speciel One” és legényei, kettős győzelemmel lelépték a londoni kékeket.

Nyolcaddöntő: Inter 2-1 Chelsea    Chelsea 0-1 Inter    tj: Inter (3-1)

Ezt követően kedvezőbb sorsolást hozott Cambiassoéknak a szerencse. Az idei sorozat meglepetéscsapata, a CSZKA Moszkva volt a soron következő ellenfél. Különösebb erőfeszítés nélkül, ismét kettős győzelemmel jutott tovább az Internazionale.

Negyeddöntő: Inter 1-0 CSZKA    CSZKA 0-1 Inter    tj: Inter (2-0)

Következő körben, egy előrehozott döntőnek is beillő párharc során, a milánóiak visszavágtak a Barcelonának a csoportkörben elszenvedett vereségért, és nagyszerű játékkal jutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Elődöntő: Inter 3-1 Barca    Barca 1-0 Inter    tj: Inter (3-2)

 

A Bayern szintén kalandos úton jutott el a madridi fináléig. A csoportmérkőzések alatt a Juventus, a Bordeaux és a Maccabi Haifa volt a német csapat ellenfele. Az utolsó fordulóban nehéz helyzetben voltak a „Bőrnadrágosok”, mivel Torinóban győzniük kellett ahhoz, hogy továbbjussanak a csoportból. Tovább tetézte a bajt német részről, hogy már a találkozó elején megszerezték a vezetést a vendéglátók. Ám erre a találatra négy góllal válaszolt a Bayern és jutottak tovább, kiejtvén a Juvét.

Csoportmérkőzések: Haifa 0-3 Bayern    Bayern 0-0 Juve    Bordeaux 2-1 Bayern    Bayern 0-2 Bordeaux    Bayern 1-0 Haifa    Juve 1-4 Bayern    Csoport végeredménye: 1. Bordeaux 16p, 2. Bayern 10p, 3. Juve 8p, 4. Haifa 0p

A legjobb tizenhat között egy újabb olasz vetélytársat kapott a München, nevezetesen a Fiorentinát. Óriási, véletlen(?) bírói tévedéseknek, na meg persze Robbennek hála, a München jutott tovább.

Nyolcaddöntő: Bayern 2-1 Fiorentina    Fiorentina 3-2 Bayern    tj: Bayern (3-3 idegenben lőtt több góllal)

Amikor már csak nyolc csapat küzdött a trófeáért, a végső győzelemre is esélyesnek tartott Manchester United volt a soron következő ellenfél. A szerencsének, Rooney sérülésének és a messze földön híres német küzdeni akarásnak köszönhetően, nagy csatában Van Gaal csapata került ki győztesként a párharcból. 

Negyeddöntő: Bayern 2-1 Manchester    Manchester 3-2 Bayern    tj: Bayern (4-4 idegenben lőtt több góllal)

Érdekes módon, az elődöntőben már ennyire nem izzadt meg a csapat. Sima, kettős győzelemmel jutottak Robbenék a döntőbe.

Elődöntő: Bayern 1-0 Lyon    Lyon 0-3 Bayern    tj: Bayern (4-0)

 

Amennyiben az Internazionale hódítja el a serleget, befogja kupagyőzelem tekintetében a három BEK illetve BL győzelemnél tartó Barcelonát és Machester Unitedet, míg müncheni siker esetén, az ezidáig ötször diadalmaskodó Liverpool mellé zárkózik fel a német csapat.

Minden bizonnyal a döntő nagy hiányzója Frank Ribery lesz, hiszen a Lyon elleni elődöntőn csúnyán bokán taposta ellenfelét, amit a bíró piros lappal jutalmazott. Ezt követően az UEFA elbírálta az esetet és 3 mérkőzésre szóló eltiltást rótt a francia játékosra, így kénytelen kihagyni a szombati összecsapást is.

Várható kezőcsapatok:

Internazionale: Cesar – Maicon, Lúció, Samuel, Zanetti – Motta, Cambiasso, Stankovic, Sneijder – Eto’o, Milito   4-3-1-2

Bayern München: Butt – Badstuber, van Buyten, Demichelis, Lahm – Robben, van Bommel, Schweinsteiger, Pranjic – Olic, Müller   4-4-2

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://seriea.blog.hu/api/trackback/id/tr212020985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása